Modern Home Connects with Nature Through Design

“From humble beginnings come great things.”

The original home on the site was nothing much to look at. The initial plan was to knock it down and start again. Why put time into renovating a small and simple home?

Fortunately, the architects at Connecticut-based firm Demetriades + Walker had the vision to expand this modest cabin in the rolling hills of Lakeville, Connecticut. The new design embraces the home’s lush setting while appealing to the owners’ modern design preferences.

Photo by Peter Peirce

While the cabin possessed a solid foundation, it was severely lacking in personality. Rather than demolish the structure and start from scratch, as originally proposed by the developers, architects Elizabeth Demetriades and Patrick Walker suggested a renovation of the existing space.

The result took form in an additional floor containing a master suite, bathroom, and dressing room, as well as significant upgrades to the existing rooms on the first floor of the home. Years later, the new homeowners re-enlisted the Demetriades + Walker team to continue improvements on the home, including further expansion of the first floor and the addition of a nearby pool house.

Photo by Peter Peirce

Reflecting and connecting with the home’s flourishing green surroundings remained a constant theme. Architects at Demetriades + Walker aimed to embrace and harmonize with this scenery through their design while still providing the owners with a sense of seclusion and privacy. A softly curved roof was incorporated to mirror the rolling hills that surround the home, while delicate edges and earth tones echo themes of organic modernism in the home’s design.

Photo by Peter Peirce

“The clients were looking to take advantage of the location’s stunning views and bring the feel of the outdoors into the interior living spaces. The living room is a voluminous space where the outdoors can be enjoyed all seasons.”
— Elizabeth Demetriades

Floor-to-ceiling glass walls created with JELD-WEN® Siteline® wood windows were used throughout the home to feature panoramic views of the adjacent greenery and promote an open-air feel. Oversized windows were strategically placed to emphasize the idyllic natural views, while standard-size windows were used when possible to reduce costs.

Photo by Peter Peirce

Clean lines and modern minimalism define the interior of the home, which makes use of natural wood, smooth stone, and soft neutrals. An occasional burst of color brings a sense of brightness and warmth to the décor.

Photo by Peter Peirce

Contemporary art and statement décor pieces reflect the owners’ polished design sensibility.

Photo by Peter Peirce

Architects selected low-maintenance and natural materials to harmonize with the landscape: native fieldstone, Western red cedar, and Galvalume® make up the home’s exterior.

Photo by Peter Peirce

Clerestory windows maintain a sense of privacy while allowing an influx of natural light. Stone elements against cherry flooring create a unique juxtaposition and rich contrast. Piles of cut lumber act as a functional accessory consistent with the rest of the home’s natural aesthetic.

Photo by Peter Peirce

A softly-lit outdoor sitting area that echoes the earthy neutrals of the home serves as an elegant and sophisticated space for entertaining and enjoying the scenery.

Photo by Peter Peirce

Demetriades + Walker designed the exterior of the pool house to mirror the modernist form of the main house, with a curved roof and red-cedar siding.

Photo by Peter Peirce

JELD-WEN sliding patio doors serve as a point of entry from the pool to the pool house. The black framing of the doors against the red-cedar siding of the exterior creates a compelling contrast while remaining consistent with the minimalist design seen throughout the home.

Photo by Peter Peirce

Large JELD-WEN Siteline wood windows in the pool house allow guests to bask in the majestic views of the landscape.

Photo by Peter Peirce

Coastal, light blue hues in the bedroom create a sense of calm that matches the serene ambiance of the pool house. The Murphy bed can be put up and hidden behind a sliding door, making the room an entertainment space.

Photo by Peter Peirce

Both structures are surrounded by magnificent views of hills covered in dense forestry — a tranquil, humbling environment that the architects embraced with their complementary design.